Takeitizi.pl

kobiece slow life

IMGP5788
slow food

Zawiesista zupa – powitanie jesieni

Jesień obfituje w warzywa prosto z pola, to najlepszy czas na wypróbowanie prostych zup krem, najlepiej gdy składniki pochodzą z polskiego, wiejskiego zagonka, ma to swoje przełożenie na walory zdrowotne i smakowe….

Skład:

Spora cukinia z twardą skórą

3 cebule

5 drobnych marchewek

Szklanka natki pietruszki

5 ząbków czosnku

2 pomidory

Pestki słonecznika i dyni do posypania

Oliwa do smażenia

Przyprawy:

Kostka rosołowa bio (skład: sól morska, ekstrakt drożdżowy, olej roślinny, suszone warzywa: bazylia, cebula, seler, marchew, pietruszka, majeranek, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, miso (soja, ryż, woda, sól, koji)

Łyżeczka kurkumy

Łyżeczka pieprzu ziołowego

Pół łyżeczki pieprzu czarnego

IMGP5784

Przygotowanie

Do litra wody wrzucamy kostkę rosołową i obrane marchewki, w tym czasie oczyszczamy cukinię z nasion i skóry, dodajemy. Cebulę kroimy w kostkę, 3 ząbki czosnku również i smażymy na oliwie z dodatkiem kurkumy, gdy już się zeszklą dodajemy do zupy. W międzyczasie wrzucamy natkę, parzymy pomidory, obieramy ze skórki i dodajemy. Pozostałe cebule kroimy w listki i dodajemy, ząbki czosnku wrzucamy w całości. Gotujemy do miękkości, miksujemy blenderem na krem i posypujemy pestkami.

Smacznego i na zdrowie!

Marta Szyszko

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments