Takeitizi.pl

kobiece slow life

zapiekanka makaronowa
slow food

Wegetariańska zapiekanka makaronowa

Zazwyczaj zapiekanki kojarzą się z rumianym chlebkiem i apetycznym żółtym serem. Nasze danie jest nie  tylko zapiekanką, ale sposobem przyrządzenia smacznego makaronu. Jeśli masz w lodówce nadprogramowe kluski, wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • Makaron rurki albo świderki. Ilość zależy od osób, które chętnie zjedzą zapiekankę i pojemności naczynia żaroodpornego. Zazwyczaj zużywamy od połowy do całej paczki makaronu.
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Kilka pomidorów suszonych (pokrojonych na mniejsze części)
  • Kilka oliwek (też pokrojonych)
  • Może być brokuł albo liście szpinaku
  • cukinia
  • Koncentrat pomidorowy (mały)
  • 150-200 ml jogurtu
  • 2 łyżki śmietany (można więcej, można w ogóle jej nie dodawać)
  • 500 ml wody
  • Olej/oliwa
  • Ser żółty

zapiekanka makaronowa

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pokrojony czosnek i  cebulę, dodajemy pomidory i oliwki oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy liście szpinaku, bądź w małych kawałkach wcześniej ugotowanego brokuła. Doprawiamy pieprzem, solą czosnkową, bazylią, kurkumą.

W osobnym naczyniu przygotowujemy sos – wlewamy letnią wodę i łączymy ją z koncentratem, jogurtem i śmietaną. Podgrzewamy odrobinę, ale nie do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i wsypujemy makaron. Dodajemy warzywa. Mieszamy wszystko równomiernie. Ważne jest, żeby makaron był cały pokryty naszym sosem, ponieważ zapieczony suchy makaron jest ciężki do pogryzienia.

Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika (180°C z termostatem). Pieczemy około 20-25 minut. Jak makaron zrobi się aldente, posypujemy startym serem żółtym, który można posypać również bazylią. Pieczemy jeszcze około 15 minut aż ser się zapiecze.

Smacznego wszystkim życzę!

Ada Wolska

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments