Takeitizi.pl

kobiece slow life

gołąbki 2
slow food

Wege gołąbki z kaszą jaglaną

Sezon na warzywa w pełni. Dziś na tapecie kapusta, ale coś innego niż tradycyjne gołąbki…

Składniki:

– główka młodej kapusty

– 3/4 szkl. kaszy jaglanej

– 5 suszonych pomidorów

– 1/2 cebuli

– pęczek koperku

– 3 szkl. wody

– ewentualnie 1 szklanka wywaru z warzyw

– łyżka oliwy

– sól do smaku

– łyżka płatów migdałowych

gołąbki

Wykonanie:

Opłucz kaszę jaglaną i przelej wrzątkiem. Ugotuj w 2 szklankach wody. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy. Gdy kasza przestygnie dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę, cebulę i pół pęczka posiekanego koperku. Dopraw solą do smaku. Wymieszaj. Jeśli kasza jest zbyt sucha możesz dodać trochę oliwy z pomidorów.

Kapustę umyj i podgotuj na parze ok 10 minut. Zdejmij liście i powycinaj grubsze nerwy. Na liście nałóż farsz i zawijaj jak gołąbki. Włóż je do garnka, zalej szklanką wody lub wywaru zmieszanego z druga połową posiekanego koperku. Gotuj na wolnym ogniu 20 – 25 minut, aż zmiękną liście kapusty.

Podawaj posypane migdałowymi płatkami.

przepis: Joanna Ostrowska

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments