Takeitizi.pl

kobiece slow life

mufiny
slow food

Muffiny z dyniową nutą

Wyglądają pysznie, smakują jeszcze pyszniej… Chcesz okazać rodzinie miłość? To nie musi wiązać się z poświęceniem! Zamiast do centrum handlowego, zaproś ich do kuchni, upieczcie razem zdrowe muffiny, a do tego kawa i sok:)

muffinkiA oto jak je zrobić:

Składniki

– 2 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru (lub innego słodzidła np. miodu, stewii – ale w mniejszej ilości, ksylitolu).

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 szklanki oleju

– 1 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego

– 3 łyżki przecieru dyniowego

– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

mufinyWykonanie:

Zmieszać w misce suche składniki, dodać mokre i wymieszać tylko do połączenia się składników. Czekoladę posiekać i wmieszać do ciasta. Przelać do foremek i piec w 180°C, co jakiś czas sprawdzając patyczkiem, czy jest suchy.

Przepis na 12 sztuk.

P.S. Skąd wzięłam dynię o tej porze roku? Zawsze mam jej trochę w zapasie. Mrożoną i wekowaną.

Przepis: Joanna Ostrowska

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments