Takeitizi.pl

kobiece slow life

marakesh 2
slow food

Marakesh style pizza

Zawsze gdy idę z przyjaciółmi do pizzerii, zamawiam moją ukochaną pizzę, o egzotycznej nazwie – Marakesh. Coraz więcej amatorów pizzy i nie tylko, rozsmakowuje się w kuchni z tamtych stron świata. Wyróżnia się ona szeroką gamą najróżniejszych smaków i aromatów.

przyprawy Maroka

Kuchnia marokańska to nie tylko wybór różnokolorowych przypraw, które nadadzą każdej potrawie walorów smakowych, ale także pełnych wartości odżywczych warzyw, takich jak: pomidory, cukinie, bakłażany, rukola, które są nieodłącznymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej.

Żeby zjeść egzotyczną pizzę, nie musimy za każdym razem wychodzić do pizzerii. Każdy z was może zaskoczyć kulinarnie swoich znajomych, przygotowując to pyszne danie we własnej kuchni.

Maroko

Składniki

*proporcje dla typowej, kwadratowej blachy, która mieści się do piernika

Do ciasta:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży (najlepiej świeżych)
  • 300 ml wody (najlepiej przegotowanej ciepłej)
  • 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek

Do sosu:

Przepis na ten sos pochodzi od włoskiej rodziny, z którą miałam przyjemność mieszkać

  • 1 opakowanie koncentratu pomidorowego (taki większy słoiczek)
  • Czosnek (może byc granulowany lub po prostu świeży posiekany)
  • Łyżeczka oregano
  • 3 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli soli
  • Sekretem włoskich sosów jest cukier!! – Do naszego sosu dodajemy 1 łyżkę cukru lub zamiennie ksylitol.

Topping na pizzę Marakesh

  • Blue cheese
  • Suszone pomidorki
  • Ser Mozzarella
  • Rukola

marakesh 2

Przygotowanie:

Przyrządzanie ciasta

Mąkę łączymy z drożdżami, dodajemy wodę i oliwę. Wszystko ugniatamy w wielkiej misie, najlepiej ręką. Gdy ciasto już nabierze odpowiedniej konsystencji, wałkujemy je (staramy się je rozwałkować do wymiarów blachy). Blachę przykrywamy papierem do pieczenia, który smarujemy oliwą. Formujemy do końca ciasto na blaszce i pokrywamy je sosem.

Czas na sos

Do małego naczynka przekładamy koncentrat pomidorowy i dodajemy trochę wody, by stał się bardziej płynny. Dodajemy cukier, czosnek i pozostałe przyprawy, mieszamy.

Topping

Na przygotowane ciasto i sos dodajemy kawałki blue cheese i pokrojone pomidorki.

Wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 20 -25 minut, sprawdzając co jakiś czas chrupkość ciasta.

Gdy uznamy, że ciasto jest wystarczająco chrupiące, wyjmujemy blaszkę i posypujemy ja serem Mozarella. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się zapiecze.

Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy pizzę świeżo umytą rukolą i zapraszamy wszystkich do stołu na pizzową ucztę w stylu marokańskim.

1798584_10152229521944490_55605864_n

SMACZNEGO WAM  ŻYCZĘ!

Adusia

Przepis: Ada Wolska

 

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments