Takeitizi.pl

kobiece slow life

lody2
slow food

Lody domowej roboty

Chyba większość z nas uwielbia lody… nieważne czy to lody w wafelku, czy na patyku, czy w kubeczku, czy włoskie. W dzisiejszych czasach sklepy czy cukiernie oferują niewiarygodnie duży wybór tego mlecznego, bądź owocowego smakołyka. Ja jednak zamiast wysłać kogoś do sklepu po gotowe lody, wysłałabym po składniki, które potrzebne są do zrobienia własnych, domowej roboty lodów. Oto dwa przepisy na pyszne kremowe lody.

lody

Lody Śmietankowe

Co potrzebujemy:

  • 2 jajka (pamiętamy aby opłukać skorupki jajek wrzątkiem)
  • Pół szklanki cukru, zamiennie ksylitolu
  • 2 szklanki śmietanki (ja użyłam 30%)
  • 1 łyżkę ciepłej, przegotowanej wody

Jak robimy:

Rozdzielamy żółtka od białek, czyli do jednej miski wrzucamy żółtka, a do drugiej białka. Ubijamy białka (nie muszą być one ubite na bardzo sztywno) i dodajemy połowę cukru. Ubijamy jeszcze przez chwilę.

Do miski z żółtkami dodajemy resztę cukru i łyżkę przegotowanej wody. Ucieramy, aż żółtka będą jasne. W jeszcze innymi naczyniu miksujemy, bądź ubijamy śmietanę aż będzie mieć konsystencję kremu. O ubitej śmietanki dodajemy ubite białka i utarte żółtka, i mieszamy całość do połączenia składników.

Możemy dodać bakalie bądź utrzeć czekoladę (tak jak na zdjęciu) i domieszać. Nasze płynne jeszcze lody rozdzielamy do salaterek albo wlewamy do jednego dużego pojemnika i chowamy na kilka godzin do zamrażalnika.

lody2

Lody Czekoladowe

Co potrzebujemy:

  • 2 jajka (pamiętamy aby opłukać skorupki jajek wrzątkiem)
  • Pół szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietanki (ja użyłam 30%)
  • 200 gram czekolady deserowej
  • 100ml wody ciepłej

Jak robimy:

W garnuszku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Łamiemy  czekoladę i dodajemy do garnka cały czas mieszając,  aż się rozpuści. Następnie studzimy. Po ostygnięciu dodajemy żółtka i miksujemy.

Resztę robimy tak jak w przypadku lodów śmietankowych. Czyli ubijamy w osobnych naczyniach białka z cukrem i śmietanę. Po czym, do ubitej śmietany dodajemy białka i czekoladową miksturę. Można również dodać trochę bakalii. Chowamy do zamrażalnika w salaterkach lub do dużego pudełka na kilka godzin.

Jeśli lody są w jednym pojemniku, przed nałożeniem na talerzyki czy miseczki, należy wyciągnąć je z zamrażalnika na jakieś 5-10 minut wcześniej, by nie połamać na nich łyżki.

Smacznego!

Ada Wolska

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments