Takeitizi.pl

kobiece slow life

kotlety
slow food

Ekspresowe kotlety z soczewicy i amarantusa

Ach…Lato, wakacje… Rozleniwiają, ale mimo lata i upałów jeść trzeba 🙂 Dlatego wypróbuj przepis na pyszne wege kotlety z soczewicy i amarantusa!

Składniki:

– 1 szkl. czerwonej soczewicy

– 1/2 szkl. amarantusa

– 2 szalotki

– woda

– oliwa

– bułka tarta, sól

kotlety

Wykonanie:

Soczewicę i amarantus ugotuj  na miękko w oddzielnych rondelkach i posól do smaku. Szalotkę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy. Gdy soczewica i amarantus ostygną, zmieszaj je razem, dodaj cebulkę. Odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż tylko do zrumienienia.

Joanna Ostrowska

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments