„Organizm ma swój własny system do produkcji cukru po rozbiciu węglowodanów” – powiedział dr Wong z Normah Medical Specialist Center, dodając, że osoba nie musi pobierać nadmiaru glukozy z cukru rafinowanego. Nie potrzebujemy żadnego spożycia cukru dla naszego organizmu – powtórzył.
Zapytany, czy sztuczny cukier miałby znaczący wpływ na dietę jako alternatywa dla cukru rafinowanego, dr Wong powiedział: „Zasadniczo nawet sztuczny cukier nie ma żadnej wartości użytkowej”.

Czy organizm potrzebuje cukru?

Ilość cukru potrzebna organizmowi wynosi zero, ponieważ organizm może wytwarzać i wchłaniać cukier po spożyciu innych codziennych suplementów diety.
Nawet w kawiarniach można znaleźć ludzi, którzy wsypują więcej niż dwie łyżki cukru do małej filiżanki napoju. Nie wynika to z musu a z przyzwyczajeń ludzkich.
Cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych, ale w rzeczywistości nie jest dla nas dobry. Dobrze jest traktować siebie z umiarem, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co stanie się z twoim ciałem, jeśli całkowicie przestaniesz jeść cukier?
Jest powód, dla którego trudno odstawić całkowicie cukier: po pierwsze, jest pyszny, ale cukier powoduje również aktywację receptorów opioidowych w mózgu, co uruchamia neurologiczny system nagród. Innymi słowy, cukier sprawia, że ​​czujesz się dobrze emocjonalnie, pomimo negatywnych skutków ubocznych, do których może prowadzić nadmierne spożycie, takie jak bóle głowy, załamania energetyczne, a nawet zaburzenia równowagi hormonalnej.

Należy jednak pamiętać, że cukry przetworzone różnią się od naturalnych cukrów występujących w owocach, miodzie i niesłodzonym mleku. Cukier rafinowany, inaczej znany jako sacharoza, jest wysoko przetworzony z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. powiedziała Są wysokokaloryczne i nie mają prawdziwej wartości odżywczej, podczas gdy naturalne cukry zawierają witaminy i minerały.

Cukier i jego konsekwencje

Ludzie spożywają cukier w tak wielu produktach na co dzień i nawet nie zdają sobie tego sprawy. Czasem wydaje się, że przecież nie słodzimy kawy czy herbaty więc nie jemy tego cukru. Nie jest to prawdą. Cukier występuje w prawie każdym produkcie i pod wieloma postaciami. Jest w pieczywie, sosach, proszkach, makaronach i wielu innych produktach, które stanowią podstawę naszego żywienia.
Wypieki, gazowane napoje, a nawet tak zwane „zdrowe” pakowane przekąski na twoim biurku są prawdopodobnie wypełnione dodanymi cukrami. Ten pierwszy kęs lub łyk smakuje wystarczająco satysfakcjonująco, ale czy możesz szczerze powiedzieć, że czujesz się szczególnie żywy lub pełen energii, gdy kawałek ciasta lub syropu gazowanego siedzi w twoim żołądku?
W produktach spożywczych jest ponad 50 nazw i odmian przetworzonych cukrów i chociaż mogą one dobrze smakować, nie robią nic dobrego dla organizmu i zdrowia człowieka.
Wysoki indeks glikemiczny [przetworzonych cukrów] może szybko podnieść poziom cukru we krwi i szybko go obniżyć, co prowadzi do pewnego rodzaju efektu kolejki górskiej. Gdy poziom cukru we krwi wzrośnie, doświadczysz szybkiego wzrostu energii. Niestety, ponieważ te poziomy szybko się uregulują, załamanie energii lub „cukru” nie jest daleko w tyle, szczególnie w przypadku dodanych cukrów.

Co więcej, organizm wykorzystuje enzymy w jelicie cienkim do rozkładania cukru na glukozę. Zazwyczaj nie stanowi to problemu, ponieważ glukoza z węglowodanów jest przechowywana jako źródło energii, w którym organizm może się zanurzyć, gdy jest to konieczne, ale każdy nadmiar glukozy zostanie przekształcony w tłuszcz, co może prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości.
To wpływa również na tak wysoką zachorowalność na cukrzycę. Aby przeciwdziałać cukrzycy, musimy zmienić styl życia — więcej ćwiczeń i mniej jedzenia, ponieważ utrzymywanie szczupłej sylwetki może zmniejszyć zachorowalność. Cukrzyca jest również główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek i zawału serca wśród dorosłych, mówiąc, że u cukrzyków liczba ta wzrośnie trzykrotnie. Amputacja z powodu zablokowania tętnicy jest również o 40 do 50 procent bardziej prawdopodobna.
Cukrzycę można leczyć tylko wtedy, gdy zostanie wykryta wcześnie lub jeśli dana osoba cierpi na łagodną cukrzycę i otrzymała leczenie w ciągu dwóch do trzech lat po zdiagnozowaniu.

 

Share: