Takeitizi.pl

kobiece slow life

czy można żyć bez cukru
Zdrowie

Czy można żyć bez cukru?

Cukier nie występuje naturalnie w zasobach Ziemi, kiedyś był towarem luksusowym, współcześnie trudno o zakup produktu, który by go nie zawierał. Nie dość, że nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych substancji odżywczych, ma silne działanie uzależniające.  Czy można żyć bez cukru?

Zastąp cukier zdrowymi zamiennikami!

Niektóre dania polskiej kuchni, takie jak zupa pomidorowa, bigos, czy sos do mięsa, po prostu musimy posłodzić, inaczej straciły by walory smakowe. Jak zatem zastąpić cukier biały w przypadku takich potraw?

Warto zainwestować w ksylitol, który wygląda identycznie, w smaku jest nawet słodszy od cukru białego, a poza walorami smakowymi, chroni przed próchnicą, ma działanie bakteriobójcze, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

Ksylitol mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, ze względu na niski indeks glikemiczny niepozornego wyciągu z brzozy.

Ksylitol to też produkt, który łagodzi alergie i astmę. Jego jedyną wadą jest wysoka cena, na szczęście w wypiekach, takich jak ciasta, można zastosować inne słodzidła, niż białe kryształki do złudzenia przypominające cukier biały.

cukierCukier można zastąpić melasą karobową (mączką chleba świętojańskiego, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością lub z asortymentem tureckim), która przypomina karmel, ale może również zastąpić kakao, gdy kupimy sproszkowaną wersję karobu.

Karob ma podobne właściwości do ksylitolu – wskazany jest dla osób z cukrzycą, alergików, astmatyków, wspomaga też leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Melasa karobowa zawiera rekordowe ilości wapnia i żelaza, dzięki czemu uzupełnia dietę dzieci ze skazą białkową i ceniona jest przez wegan.

Gdy chcemy przygotować dzieciom kaszkę owocową, na przykład jaglaną z owocami, możemy chwilę pogotować kilka suszonych owoców, np. śliwek, daktyli, odlać słodki napój, a resztę zmiksować np. z bananem.

Jeśli szukamy słodkiego sosu do naleśników, świetnie sprawdzi się syrop z agawy, czyli wyciąg z kaktusa, rodem z Meksyku. Syrop przypomina płynną konsystencją i złocistym kolorem, miód, jest bogaty w naturalny probiotyk – inulinę i także polecany jest dla cukrzyków, alergików, wpływając korzystnie na trawienie i odporność.

Jak widać, nie trzeba rezygnować z lubianych, zwłaszcza przez dzieci, słodkości, trzeba tylko wybrać najdogodniejszą i zdrową alternatywę dla cukru białego. Wśród tych propozycji każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Marta Szyszko

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments