Takeitizi.pl

kobiece slow life

Czekosliwka_kol
slow food

Czekośliwka na jesienną chandrę

Czekośliwka to urozmaicenie zwykłych powideł, które samo w sobie budzi uwielbienie. Świetnie nadaje się do kanapek, naleśników, czy świątecznego piernika, a także jako antidotum na jesienną chandrę!

Składniki:

-2 kg śliwek

– 1 kostka gorzkiej czekolady

– opcjonalnie coś do słodzenia (ksylitol)

– można też dodać 2 łyżki kakao lub karobu

Wykonanie:

Umyte i wypestkowane śliwki wrzuć na patelnię i duś przez około 2 godziny, aż porządnie zgęstnieją. Dodaj czekoladę i wmieszaj w powidła, aż się rozpuści. Przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Przepis: Joanna Ostrowska

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments